Location
30 Ağustos Cad., No:49, 06909, Malıköy Anadolu OSB / Sincan / Ankara / TÜRKİYEPhone
0312 777 76 67“CNC Abkant pres, sac metal hammaddeyi bükerek istenen forma getiren bir saç şekillendirme tezgahıdır. Daha ilkel olan türü caka olarak adlandırılır. Abkant büküm tezgahları ile sac metal, iki kalıp arasında basılarak şekil alır. Altta bulunan büyük kalıp dişi kalıptır, üstteki ise erkek kalıptır.
Farklı tonajlarda ve genişliklerde modelleri vardır. Üst kalıp, alt kalıp, hidrolik eksenleri, CNC kontrol ünitesi gibi bölümlerden oluşur. Üst kalıbın dişi kalıba hidrolik kuvvetle baskı uygulaması ile sacı arada sıkıştırarak farklı açılarda bükmeyi sağlar.
Dişi kalıp “V” şeklindedir. Üst kalıp yani erkek kalıpta aynı şekilde “V” şeklindedir.Aşağıdaki resimde bir Abkant tezgahı görülmektedir. Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayarın makineler üzerindeki kontrolü hızla artmaktadır. Abkant tezgâhlarında yapılan işlerin daha kaliteli, daha hızlı ve daha kolay bir şekilde yapılabilmesi, üretimin kalitesini ve rekabet gücünü arttırmaktadır. Bu da abkant bükme makinesinin bilgisayar kontrollü olmasıyla mümkündür. Abkant presler, sac metale hidrolik basınçla kuvvet uygular.
Malzeme türü, malzeme kalınlığı, uygulanacak basınç gibi bilgiler CNC kontrol panelinden cihaza girilir. Bu bilgiler verildikten sonra animasyon elde edilir ve bükme işlemi sonrası ortaya çıkacak olan ürün görülmüş olur. Bir hatayla karşılaşılması halinde gerekli değişiklikler yapılarak istenen ürünün üretilmesi sağlanır. CNC kontrollü abkantlardaki önemli diğer bir özellik ise arka dayamanın hareket ettirilebilmesidir. İleri, geri, aşağı ve yukarı sayesinde daha hassas üretimle istenen form sac metale verilebilir. Bu da cnc’nin abkanta kazandırdığı kolaylıklardandır.”
Bir ürünü oluşturmak için ham ürün üzerinden parça ayırarak yapılan üretim yöntemi talaşlı imalattır. Ayrılan malzeme talaş olarak geçmekte olup talaşın ayrılması için özel ekipmanlar (kesici takımlar) kullanılmaktadır. Metaller için uygulanan en sık üretim yöntemlerindendir.
Kesici takımlar, tungsten karbür(WC), high speed steel (HSS) gibi malzemelerden üretilmekte olup bu malzemelerin özellikleri, aşınma dayanımı yüksek, sertliği yüksek ve kesme uçları keskindir. Kendinden daha düşük sertlikteki malzemelerde kullanılarak, üzerinden kayma esnasında iş parçasını deformasyona uğratıp parça ayrılmasını sağlamaktadır. Ayrılma sonrası çıkan yüzey istenilen tolerans ve ölçüyü sağlaması gereklidir. Bu şekilde hedeflenen(data/teknik resme veya numuneye göre) parça üretimi yapılır. Kesici takım , kesim yapabilmesi (iş parçasından talaş kaldırabilmesi) için seçilen kesici takımın cinsine göre iş parçasının yüzeyinden bir miktar derinliğe girmesi gereklidir. Bu derinlik , iş parçasının cinsi, istenilen yüzey kalitesi , toleransına , malzeme yapısına göre değişkenlik gösterir. Operasyon her zaman parçanın dış sınırından başlar ve daha sonrasında kesici takım parça üzerine gelir. kesici takım veya iş parçası kesme yapabilmesi için belirli bir devrini sağlayıp, kesici uç kesme hızına ulaşması gereklidir. Aksi durumda kesici uç veya iş parçası zarar görebilir.
Talaşlı imalat ; Frezeleme, delme , diş çekme, tornalama, honlama, raybalama, taşlama, planyalama v.b. prosesleri içerir.
Bu prosesler torna, freze, matkap, taşlama, planya, vargel, testere, broş, dişli açma , vida açma tezgahları ile sağlanan bu üretim yöntemi ile iş parçaların montaja hazır hale gelmesi odaklanmıştır. Hassas ölçü ve tolerans sağlanmasında talaşlı imalat yöntemi kullanılmaktadır. Döküm, enjeksiyon, presleme gibi direkt şekil verme üretim yöntemlerinden sonraki montaja hazırlık veya montaj için gerekli ölçülerin oluşturulmasında talaşlı imalat yöntemi oldukça yoğun şekilde kullanılmaktadır. Bu yöntemlerde parçaya ve ihtiyaca uygun prosesler seçilerek talaşlı imalatı yapılır. İş parçası genellikle yuvarlak parçalardan oluşuyorsa torna prosesleri , asimetrik veya grift yapılardan oluşuyorsa freze operasyonları içerir. Torna operasyonu yapılan bir iş parçasında , kesici takım sabit durup iş parçasına devir vererek üzerinden talaş kaldırılır, freze operasyonlarında ise iş parçası sabit olup, kesici takım devir alarak iş parçası üzerinden talaş kaldırmaktadır.
MPT Endüstri lazer kesim makineleri kesim için odaklanmış lazer ışını kullanır. Materyalleri özel tasarımlara, çeşitli desenlere ve gerekli şekillere kesebilir. Karmaşık parçalar bu tür makinelerle kolayca yapılabilir. Detaylı olarak lazer kesim makineleri şu şekilde çalışır:
Günümüzde birçok lazer kesim makinesi, bilgisayarlı sayısal denetim adı verilen bir sistem kullanılır. CNC olarak da bilinen bu otomatik sistemler, mükemmel sonuçlar elde etmenizi sağlar. Bu sistem, gerekli şekil, boyut ve kalınlığa ulaşmak için lazer ışınını kontrol edebilir ve yönlendirebilir. Birçok Lazer Kesim Makinesi artık bilgisayar kontrollü olarak üretilmektedir. Bu durum, insan gücünden, enerjiden ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
Günümüzde endüstriyel uygulamalar mükemmel bir sonuç gerektirir. Kaliteli ürünler elde etmek için kusursuz kesimlere ihtiyaç duyarsınız. Lazer kesim makinelerinin gerekli olduğu alan burasıdır. Bu lazer kesim makinelerinin boyutu ve kapasitesi oldukça önemlidir. Boyut ve kapasite makinenin kullanımını belirler. Daha küçük veya daha büyük ölçekli üretim süreçleri, farklı tipte lazer makineleri gerektirir.